Aromaterapia a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani si azi este una dintre cele mai cunoscute terapii complementare, care insa, nu exclude tratamentul medicamentos (deci sunt adjuvante). Aromaterapia este despre mirosul si beneficile aromei uleiului esential dar si de proprietatile plantei din care sunt obtinute.
Administrarea interna a uleiurilor esentiale este foarte controversata si des intrebata atat de clienti cat si de persoanele care nu folosesc uleiuri esentiale insa ar dori sa inceapa sa intre in lumea aromaterapiei. Cea mai des intrebare primita este : „Daca uleiurile sunt 100% pure de ce nu se pot administra intern?” insa aici nu este o problema de puritate ci o problema de siguranta. Doar daca o planta sau un ulei este 100% pur nu inseamna ca nu ne poate face rau (vezi matraguna 🙂 )
Uleiurile esentiale sunt substante volatile obtinute din plante (radacina, tulpina frunze) foarte concentrate (este nevoie de cateva sute de kg pentru obtinerea unuil kg de ulei esential de menta sau iasomie).
Ca farmacist si biolog molecular cred in folosirea in siguranta a uleiurilor esentiale sub forma topica sau difuzie insa administrarea interna este mult mai complexa si este nevoie de studii si acordarea atentiei sporite intr-o astfel de administrare si nu sunt medic pentru a recomanda o astfel de administrare, doar un medic specialist in aromaterapie poate face o asemenea prescriptie si aceea trebuie urmata cu sfintenie.
DE CE ESTE NEVOIE DE ATENTIE SPORITA SI DE CE NU RECOMANDAM ADMINISTRAREA ULEIURILOR ESENTIALE?
Atat in cazul adultilor cat si in cazul copiilor, uleiurile esentiale pot fi fatale administrate necorespunzator (de exemplu, o cantitate mare de ulei esential administrat intern sa spunem, ulei de eucalipt, poate fi fatala)
Aromaterapeutii din Marea Britanie desi au studii speciale nu sunt acreditati pentru acest tip de administrare, doar medicul poate realiza o astfel de recomandare (asa cum am explicat si mai sus).
Cateva motive pentru care nu se recomanda administrarea interna:
- uleiurile esentiale ingerate pot deregla sistemul digestiv si enzimele prietenoase care se gasesc in tubul digestiv
- au potential de afectare al ficatului
- uleiurile esentiale contin structuri chimice complexe care pot irita si sensibiliza pielea de aceea sunt recomandate sa fie diluate inainte de aplicarea topica. Mucoasele laringelui/ afringelui sunt umede si foarte sensibile asta inseamna ca puterea de cicatrizare a acelui tesut este mult mai mica decat cea a pielii
- Aromatherapy Trade Council spune ca in cazul copiilor NU aplicati niciodata uleiurile esentiale nediluate direct pe piele si NU administrati intern – organele lor sunt subdezvoltate si nu pot elimina uleiurile esentiale (Sursa)
- unele uleiuri esentiale pot interactiona cu unele medicamente sau nu sunt recomandate daca ai un anumit diagnostic, trebuie sa fie recomandate de un medic specialist care cunoaste starea ta de sanatate indeaproape
- un aromaterapuet cunoscut spunea ca oricum ar fi recomandate, chiar si de medic, uleiurile esentiale nu ar trebui sa fie ingerate de copii si femei insarcinate sub nicio forma
-
Aromatherapy Trade Council din Marea Britanie spune că furnizarea de uleiuri esențiale către utilizatorii profesioniști pentru uz intern este justificată daca furnizorul este responsabil, în timp ce furnizarea către publicul larg nu este. Acest lucru este deosebit de important mai ales ca acestea pot interactiona cu medicamentele pe care dumneavoastra le puteti administra.
- uleiurile esentiale chiar si administrate local (diluate in prealabil) sau difuzate au contraindicatii!
- publicul larg care nu detine infromatii generale, stiitifice si demonstrate nu va putea administra intern uleiurile esentiale in mod sigur
- desigur trebuie tinut cont si de informatiile furnizate de Asociația Internațională a Parfumurilor (IFRA), care oferă producătorilor de produse îndrumări cu privire la diluțiile uleiurilor esențiale. De exemplu, lemongrass trebuie diluată la 0,7% pentru a evita reacțiile alergice (Tisserand 2014)
- Alliance of International Aromatherapistsnu recomanda administrarea uleiurilor esentiale decat daca sunt recomandate de medicul specialist care are cunostiinte in chimie, anatomie, fiziologie
ADMINISTRAREA INTERNA A ULEIURILOR ESENTIALE IN APA
Robert Tisserad a explicat exact ce se intampla atunci cand adaugi cateva picaturi de ulei esential si le bei: „Cel mai frecvent efect advers de la ingerare este pur și simplu iritarea stomacului. Dacă puneți uleiuri esențiale în apă și beți apa, atunci există două motive pentru care aceasta nu este o idee bună. Una este că uleiurile esențiale nu se dizolvă în apă și, prin urmare, îngreunează corpul tău să asimileze uleiul esențial în sistemul său, deoarece nu este dispersat uniform. Îngreunează organismul, dar înseamnă, de asemenea, că aveți mici picături de uleiuri esențiale care plutesc în stomac și acest lucru poate duce la iritarea membranelor mucoase foarte sensibile ale stomacului. „
GRAD TERAPEUTIC – aceasta notiune nu este reglementata de nicio institutie de aromaterapie acreditata
Shutes explică în continuare că termenul „grad terapeutic” a apărut pentru prima dată în anii 1990 și a fost „inventat de niște marketeri inteligenți care au vrut ca oamenii să creadă că există cumva uleiuri esențiale de grad terapeutic”.
Practic, firmele de aromaterapie care folosesc acest limta de „grad terapeutic” doresc de fapt sa scoata in evidenta prin trucuri de marketing ca uleiurile lor ar fi cu mult superioare celorlalte firme ce aduc pe piata acest tip de produs
Aromaweb (2017) confirmă acest lucru pe site-ul său web că în SUA nu există un grad guvernamental sau certificare pentru uleiurile esențiale. Dacă vi se spune că un ulei are statut GRAS sau aprobare FDA, ceea ce înseamnă de fapt acest lucru este că este sigur de utilizat în aromele alimentare și nu pentru utilizare ca medicamente (Tisserand 2014).
Stiu ca atunci cand intrii in lumea uleiurilor esentiale poti fi cuprins de entuziasm si este normal, sunt benefice si extraordinare pentru organism insa doar atunci cand sunt utilizate corect si in siguranta!
Informeaza-te din surse sigure, analizeaza firmele de aromaterapie de pe piata si alege in functie de informatiile furnizate, de fisele de analiza ale produsului (MSDS, GMO) de specialistii care sunt in spatele acelui brand si de siguranta pe care ti-o ofera magazinul online.